阅读短文回答问题,回答问题。

> 【***带解析】阅读下面短文,根据短文内容回答问题 Is it difficult for yo...
阅读下面短文,根据短文内容回答问题Is it difficult for you to remember things? I`d like to tell you some ways to improve your memory, so you shouldn`t feel upset.My first advice is that if you want to remember something well, you have to review it regularly(有规律地). You might review the material two days after you learn it, then a week later, then two weeks later, and then a month later. After a month you will find that you can easily remember the material.My second advice is to use a colored pen to highlight (标注)the important parts on your book. This will help you in two days. First, it will help you pay attention to the most important parts when you learn the language. It is always easier to remember only the key points. Second, this will make reviewing easier. When you open your book, the colored parts will show you the most important things quickly. In this way, you don`t have to review all the material again.Another piece of advice is to use the proper time well. First, review all the information in your mind right before you go to sleep. Your brain is working while you are sleeping. If you think about the information before you go to sleep, you might be able to remember it better. Another good time for memorizing information is in the morning because you have just rested and your brain is fresh and clear. So you might also try to review the important information in the morning.1.How long may it take you to remember the material easily if you review it regularly? 2.Is it easier to use a colored pen to help remember the key points?  3.What is the good time to review information? 4.How many pieces of advice does the writer give? 5.What is the passage mainly about?  
1.For a month
2.Yes, it is.
3.In the morning.
5.How to improve your memory
试题分析:本文就如何提高记忆力提了一些好的建议:有规律地复习;在书上用彩色笔标注;恰当地分配时间等等。
1.For a month题意:如果你有规律地复习,轻易地记住一些材料要花多...
考点分析:
考点1:阅读表达
&阅读表达是阅读理解题的一部分,它是近年来出现的新题型,它要求学生在阅读文章后对文章中的某些内容或整篇文章做出概括,是一种读写结合题,所以大家在做这类题时首先要弄清完成的是什么任务,然后有的放矢地去阅读,最后进行归纳与总结. 一般任务型阅读的题型多为细节题,好的方法是先看问题,然后带着问题读文,把细节画出来,还有一种题型是归纳题,它又分两类.一类是段落性的,一类是概括中心内容(全文性)这种较难,不过是有方法的.都是要通读全文,至少3遍. &
任务型阅读理解题型的特征和一般解题方法 : &
& &第一步:认真阅读试题背景,了解阅读材料的背景、话题或主题,确保解题时不脱离阅读的主题和正确思维的主线索。
& &第二步:仔细阅读题目,找出不同人物的不同要求,并在关键词下划线,以便有利于为第三步的的顺利解题创造良好的和必要的条件。 & & &第三:对照题目的要求,从A、B、C、D、E和F六个备选项中选出符合以上要求的对应条件。有时,我们只要顺着关键词的线索就能轻松找到正确的***。例如,有一篇有关体育题材的任务型阅读理解的题目要求中涉及到姚明的NBA生涯,考生只要在备选项中找到”姚明”这个关键词,不用阅读整个题目和备选项就能轻松找到正确的***。但是,在大多数情况下,还要从提出的若干备选项选择符合条件中的内容。同学们需要根据具体的情况灵活地选择解踢方式,跳读、扫读还是细读。在此,特别提醒各位同学:选项中肯定有一项是多余选项。 &第四步:快速对照“要求”和“条件”这一主要线索通读一遍,做到万无一失,提高答题的准确率,增强应试的信心。
& 阅读表达题步骤和技巧 &
& &1.认真审题,读懂题意。由于题目要求形式多样,在同一篇阅读材料中会要求完成不同的任务,因此解题前要先明确任务,做到心中有数。 & &2.快速阅读,掌握大意。在做题时要快速扫视一下文章的大意,然后结合前面的题目的要求,大致明白所要完成的任务。
& &3.细读题目,完成任务。在明白题意和文章意思的基础上,仔细阅读后面的题目要求,在原文中找出问题题干所包括的信息部分,这样就可以快速准确地抓住有效信息,确保答题的准确性。如果是根据英文释义写单词的题,则一定要确保所填的单词来源于原文,切不可脱离原文,随意发挥。
& &4.复读文章,核实任务。在初步完成所要求的任务以后,学生必须再仔细阅读所提供的短文,结合题意、文章和文后提供的任务信息、认真核实任务以保证答题正确。 &&
& &5.注意读写结合。任务型阅读不仅考查学生阅读理解层面的能力,更加注重考查学生“写”的能力。若是写单词,则要注意拼写正确,词形、词性有无变化,是否需要大写;若所要完成的是短语或句子成分,则需谨慎对待,依据所给题干分析要完成的是什么句子成分,需用什么样的表达方式,不可简单草率地将文中信息直接挪用。
& &总之,阅读理解不同于传统的阅读理解,它介于阅读理解与写作之间,教师应该适应新课改的要求,掌握阅读理解的特点,加强学生阅读能力的培养。
相关试题推荐
选词填空(每空1分,共5分)根据短文内容,用方框中所给单词的正确形式填空,使短文通顺,完整,每词限用一次。hundred
Nowadays, there are many robots working in factories. They can help to build cars, and 1.__________ doing simple jobs over and over again. Fewer people will do such jobs in the future because they are boring, but robots will never get 2.____. Some robots in Japan can walk and dance. There will be a lot3._____robots in future. Some scientists believe that we can make robots move like a human and also it will be possible to make4._____ really think and talk like a human.. However, it may take 5._____ of years. The robots in the future will have many different shapes, such as humans, plants, animals and so on. Do you think you will have your own robot in the future? 
单词拼写(每小题1分,共10分)根据句子中所给的单词首字母或中文提示,填写正确的单词。1.I often help my mother f______ chickens on rice in my spare time.2.In s______, everything begins to grow. I like this season a lot.3.My favorite subject is a _______ because I like drawing very much.4.Amy made such r_____ progress that her teacher praised her in front of the whole class.5.Our English teacher is s______ with us. We must arrive at school on time and we can`t listen to music in class.6.Just now John didn`t ________(拒绝) to go to Lisa`s party, did he?7.Everyone in our class will ________(欢呼) if our team wins the game.8.Mr. Green is new here, so _________(没有人) knows him.9.Careless driving has caused many _______(交通) accidents in the past few years.10.Computers are _________(广泛地) used in different fields. 
On a hot July afternoon, my mother and I were walking back home from a pizza store. We had bought many things. I was feeling really tired as I was carrying our shopping bag. I decided to throw something away. I was walking towards a dustbin(垃圾箱) when I noticed a poor man walking out of the restaurant in front of us. He walked to the nearby dustbin and started looking through it.I suddenly felt very sorry because I was going to throw away a new drink just because it was too heavy. I walked up to him and gave the drink and some bread to him, which surprised him. The man looked at me in surprise and took what I gave him. A big smile appeared on his face. I felt I couldn`t be happier with myself. But then he said.”Wow, this is my son’s lucky day!”With that, he thanked me happily and started off on his bike. I even heard him singing as he rode away. I got a warm feeling inside. I now understand what it means by the saying ”Giving in getting.”Though it was only a little action, I got and learned more in those two minutes than I did in the rest of the month. Everyone in the world needs help. Everyone can give help and everyone can be helped.The look of the man`s happiness appears in my mind whenever I have the chance to do something nice.1.When did the story happen?A. On a winter afternoonB. On a summer morning.C. On a summer afternoonD. On a winter morning.2.Why did the writer want to throw away the new drink at first?A. Because he didn`t like itB. Because it was too heavyC. Because it was not deliciousD. Because he wanted to help others3.Who might the poor man give the drink to?A. His son
B. His wifeC. His mother
D. His daughter4.From the passage, we can infer (推断) that ________.A. the poor man had two sonsB. the writer liked throwing things awayC. the poor man knew the writer a long time agoD. the writer will do something good more in the rest of his life5.What is the best title of this passage?A. A Poor ManB. A Story of a DustbinC. My Son`s Lucky DayD. The Power of Kindness 
Different countries have different customs. When you are in different countries, you should follow their customs.In China, it`s impolite to talk when eating dinner. And you`re not supposed to start eating first if there are older people at the table.Very often people who travel to the United States forget to tip(付小费). It is usual to tip waiters, taxi drivers and porters who help carry your bags. Waiters expect to get a 15% tip on the cost of your meal. Taxi drivers expect about the same amount.In England, make sure to stand in line even if there are only two of you. It`s important to respect(尊重) lines there. It`s a good idea to talk about the weather. It`s favorite subject of conversation with the British.In Spain(西班牙),it`s a good idea to have a light meal in the afternoon if someone invites you for dinner. People have dinner very late ,and restaurants do not generally open until after 9:00 pm.In Saudi Arabia(沙特阿拉伯),men kiss one another on the cheek(脸颊).Your
host may welcome you with a kiss on both cheeks. It is polite for you to do the same.In Japan, people usually give personal or business cards to each other when they meet for the first time. When a person gives you a card, don`t put it into your pocket(口袋) as soon as you get it. The person expects you to read it.Don`t forget to be careful of your body language to express something in conversations. A kind of body language that is acceptable in one culture may be impolite in another.1. How many countries are mentioned in this passage?A. Four
D. Seven2. What does the underlined word “porters” mean in Chinese?A. 搬运工
D.环卫工3.If you travel to the US, you spend $200 on a taxi ride and $320 on a meal, you are supposed to tip _______in total.A. $520
$604.Which of the following is True?A. You are expected to kiss you host on the cheek in Japan.B. Generally, restaurants don`t offer dinner after 9:00 pm in Spain.C. It`s impolite to eat first if there are older people at the table in China.D. You don`t need to stand in line if there are two people waiting for a bus in England.5.What does the passage mainly talk about?A. Where to travelB. How to tip in different countriesC. When to use body languageD. Customs in different countries. 
 Writers
ClubInformation: Do you enjoy writing? Join us! Saturdays 8:00 --- 10:00 am.Telephone: 321-9649368E-mail: Country Life MarketOur fruits and vegetables come in fresh every morning. Special prices for the first month.Opening hours:
7:00 am –10:00 pmAddress: No.8 Guangming StreetTelephone: 010-Looking for a Roommate(室友)I`m Alice. I have a house with 2 bedrooms. There are many things in it, like a TV , a washing machine and a fridge(冰箱). You only need to pay $200 for it each month. And it includes the cost of surfing the Internet, so you can bring your computer. There are two rules for you to follow: You musn`t make lots of noise in the house and you can`t keep a pet.Telephone:239-5478603E-mail: room.to.1.If you want to improve your writing skills, you can call________A. 239-5478603
B 321-9694368C. 321-9649368
D. 010-2.How many hours is Country Life Market open a day、A. 3 hours
B.10 hours
C.12 hours
D.15 hours3. Alice`s house provides the following things EXCEPT______A. a fridge
B. a computerC. a
washing machine
TV4. Which of the following is NOT true?A. You can join Writers Club on Saturdays.B. You can keep a pet dog if you live in Alice`s house.C. If Jim wants to live in Alice`s house for one year, he should pay $2,400.D.You can buy fresh vegetables in Country Life Market at 10:00 in the morning.5.Where can we probably find the information?A. In
a local newspaper.
B. In a novel.C. In a science magazine
D. In a story book. 
题型:其他题
难度:中等
Copyright @
满分5 学习网 . All Rights Reserved.阅读短文,回答问题:物质的粘性初春的早晨,小丽去农贸市场买蜂蜜,售货员将蜂蜜用勺子盛出,往瓶子里倒.小丽发现蜂蜜向下流动得比较缓慢,不像流水那样.走在回家的路上,她想到这样的问题:是否有什么因素使得蜂蜜的粘性有时大有时小呢?也就是说物质的粘性大小与什么因素有关呢?小丽大胆地提出了自己的假说:物质的粘性也可能与温度有关,温度越高,粘性越小.也就是说,如果让同一种液体从相同的斜面流下,温度低时需要的时间长,温度高时需要的时间短.小丽赶回家,设计了如下的实验方案:将蜂蜜分装入三个小瓶,一瓶放在冰箱,一瓶放在室内,另一瓶放在微波炉加热一会儿.然后找三支相同的试管,让爸爸妈妈帮忙,用三支滴管分别从三个小瓶中各取一滴蜂蜜,同时,分别滴到同样倾斜放置着的试管内壁上,如图19所示,观察各滴蜂蜜流到试管底部的时间并进行比较.在爸爸妈妈的帮助下,小丽顺利完成了实验,并记录实验数据如下:
在微波炉加热
较短小丽和爸爸妈妈一起又用其他几种物质做了相同的实验,并对这些实验现象进行了分析.小丽象科学家那样得出了结论,请你回答:(1)小丽得出的结论是:有些物质,随着温度的升高,它的粘性越小.(2)这一结论可以用下列的B图象来表示.(3)在上述探究过程中,小丽运用了转换法,通过这种科学方法,小丽将不能直接测量的粘性转换成可以测量的时间.(4)在上述探究过程中,小丽是按照怎样的思维程序进行探究的?答:发现问题→进行猜想→制定计划与设计实验→进行试验→分析与论证.
晓丽要探究粘性和温度的关系,温度可以用温度计来测量,但粘性是无法测量的,晓丽用了转换法,测出了它们流经同一斜面上的时间,从而显示出了粘性的大小.由表格我们可以很明显的得出粘性和温度的关系图象.探究实验包括:发现问题、猜想和假设、设计实验、进行实验、归纳分析、得出结论.(1)由记录表格可以发现,温度越高流淌时间越长,而流淌时间越长就说明物体的粘性越大,所以得出结论:有些物质,随着温度的升高,它的粘性减小.(2)这一结论可以用图B显示出来.温度升高时,粘性变小.(3)在相同的斜面上,相同的坡度,蜂蜜的流淌时间越长也就说明了蜂蜜的粘性越大.所以晓丽将不能直接测量的粘性转换为可以测量的时间.(4)晓丽经历的探究思维程序是:发现问题、设计实验、进行实验、归纳分析、得出结论.故***为:温度;越小;B;粘性;时间;发现问题;进行试验.扫二维码下载作业帮
拍照搜题,秒出***,一键查看所有搜题记录
下载作业帮***包
扫二维码下载作业帮
拍照搜题,秒出***,一键查看所有搜题记录
《我说,你听》阅读题***
扫二维码下载作业帮
拍照搜题,秒出***,一键查看所有搜题记录
1.围绕老师,文章前后详写了两件事情.请简要概括并填写在横线上.(2分)① →②学校让她负责教研,她却坚持上课直到退休→③ .2.阅读下面的句子,联系上下文,探究括号中的问题.(4分)⑴她若无其事地接着说:“你们大家看看我,能说说我的一些特点吗?不许恭维我啊.”大家听了都笑.(老师为什么是“若无其事”的?)⑵我的眼泪喷涌而出.(“喷涌而出”体现了“我”怎样的情感?)3.下面是当年课堂上师生精彩的对话.请选择其中一句,任选一个角度赏析.(2分)①“她的头发天生的黑,可以说黑得像猴子,也可以说顺滑得似瀑布.”②“你你的眉心有颗红痣,圆圆的,像一枚红豆镶在那儿,泛着柔润的红晕.”选择第 句.赏析:4.“好!”在文中出现了两次,从这两个“好!”上,你可以看出这是一个怎样得老师?试分别做简要概括.(2分)5.结合自身的经历,写出你感受最深的与老师在课堂上的一次交流.(2分)***:1.①“我”上课走神,老师引导“我”集中注意力并积极发言.②老师脑梗严重,仍记得当年的教学情景.评分:共2分.每点1分,意思对即可.2.⑴因为老师已经巧妙地提醒了走神的学生,若无其事,正是为了保护学生的自尊,不想让学生尴尬,体现出老师对学生的关爱和巧妙的交流艺术.评分:共2分.意思对即可.⑵看到老师的病情,伤心,难过之情难以控制,体现了“我”对老师深深的爱怜、痛惜.评分:共2分.***应含有“对老师的深情”“情感难以控制”两点内容,每点1分,意思对即可.3.示例一:第①句,运用比喻,生动形象地写出了学生头发的美,字里行间流露出赞美之情.从而表现了老师高超的语言艺术,也表现了老师的细心、爱心,对学生的观察细致入微.示例二:第②句,运用比喻,生动形象地写出了老师的亲切温和,表现了学生在老师的引领下,对学习内容的领悟,也表现了学生对老师的关爱心领神会.等等评分:共2分.也可任选其他角度,如联想和想象、词语的赏析等,表达合理即可.4.第一个“好”表现的是一个善于鼓励学生的老师;第二个“好”表现的是一个热爱本职工作的老师.评分:共2分.每点1分,可有不同角度,合理即可.5.示例略.评分:共2分.“交流”能较好地体现“感受深”,表达通顺即可.
为您推荐:
其他类似问题
扫描下载二维码 上传我的文档
 下载
 收藏
该文档贡献者很忙,什么也没留下。
 下载此文档
正在努力加载中...
《试》阅读***
下载积分:800
内容提示:《试》阅读***
文档格式:DOC|
浏览次数:3793|
上传日期: 01:06:24|
文档星级:
全文阅读已结束,如果下载本文需要使用
 800 积分
下载此文档
该用户还上传了这些文档
《试》阅读***
官方公共微信

我要回帖

更多关于 太阳阅读短文回答问题 的文章

更多推荐

版权声明:文章内容来源于网络,版权归原作者所有,如有侵权请点击这里与我们联系,我们将及时删除。

点击添加站长微信